«Ο Άρης και η Αράχνη»: Υπόβαθρο

Υπόβαθρο | Δημοσιεύσεις | Συχνές Ερωτήσεις για Τεχνικά Θέματα του παιχνιδιού «Ο Άρης και η Αράχνη» | Συχνές Ερωτήσεις για την Θεραπευτική Χρήση του παιχνιδιού «Ο Άρης και η Αράχνη» | Αγορά | Θεραπευτικό υλικό | Αναφορές στον Τύπο | Σύνδεσμοι


Τι είναι το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη»;

«Ο Άρης και η Αράχνη» είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για παιδιά με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Βασίζεται στις θεωρητικές αρχές της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών που αντιμετωπίζουν Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και βρίσκονται σε πρόγραμμα ψυχολογικής θεραπείας για την διαταραχή. Περιλαμβάνει εμπειρικά τεκμηριωμένες τεχνικές γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας σε παιδιά (March & Mulle, 1998; Piacentini, Langley, & Roblek, 2007) καθώς και σε ενήλικες με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (Foa et al ., 1983; Salkovskis, 1999).

Αποτελείται από μία σύντομη εισαγωγή και εκτυλίσσεται σε οκτώ επίπεδα. Στο τέλος κάθε επιπέδου (δεν αφορά τα επίπεδα 1-3), το παιδί αναλαμβάνει μία εργασία για το σπίτι, την οποία ολοκληρώνει μέχρι την επόμενη θεραπευτική συνεδρία. Προϋπόθεση για την συνέχιση του επόμενου επιπέδου του παιχνιδιού είναι η ολοκλήρωση της εργασίας για το σπίτι.

Περιγραφή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού «Ο Άρης και η Αράχνη»

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη» εκτυλίσσεται σε ένα λιβάδι, όπου ζουν διάφορα έντομα, όπως ο Άρης Ακρίδας και η Λίτσα Πασχαλίτσα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Εδώ και κάποιο καιρό, μία Αράχνη, η οποία ζει επίσης στο λιβάδι, εκφοβίζει τα έντομα και τους ζητάει να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν. Ως αποτέλεσμα, ο Άρης μπορεί να διασχίζει το λιβάδι πηδώντας με έναν συγκεκριμένο τρόπο που η Αράχνη του επιβάλει, ενώ η Λίτσα πρέπει να μετρά τις βούλες της πριν κοιμηθεί κάθε βράδυ. Η Αράχνη εκφοβίζει τα έντομα, λέγοντάς τους ότι θα τους συμβούν κακά πράγματα αν δεν ακολουθήσουν τις εντολές της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα έντομα εκτελούν τις εντολές της, μπλέκοντας ολοένα περισσότερο στον ιστό της Αράχνης (ή της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής). Μία μέρα ο Άρης αποφασίζει να ζητήσει την συμβουλή της Σοφής Κουκουβάγιας. Η Σοφή Κουκουβάγια δέχεται να βοηθήσει τον Άρη, πρώτα όμως του ζητάει να βρει ένα παιδί που να είναι πρόθυμο να τον βοηθήσει.

Σε ποιους απευθύνεται το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη»;

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη» απευθύνεται σε θεραπευτές γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας για να το χρησιμοποιήσουν συμπληρωματικά στην θεραπεία παιδιών ηλικίας έως 12 ετών, τα οποία αντιμετωπίζουν Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.

Με το ποσοστό εκδήλωσης της διαταραχής να ανέρχεται περίπου στο 2%, η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μία συχνή ψυχική διαταραχή στα παιδιά. Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας για την αντιμετώπιση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με τη φαρμακοθεραπεία. Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη θεραπευτών που να εξειδικεύονται στην θεραπεία παιδιών με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη θεραπευτικών εργαλείων κατάλληλων για παιδιά. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη» ενσωματώνει τις εμπειρικά τεκμηριωμένες τεχνικές θεραπείας για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή με έναν τρόπο οικείο και ελκυστικό για τα παιδιά. Διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο την κατανόηση της διαταραχής και των συνεπειών της, ενώ εισάγει και καθοδηγεί τα παιδιά στην θεραπευτική της αντιμετώπιση.

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη» στοχεύει επομένως να ενθαρρύνει τα παιδιά στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την διαταραχή και να προσφέρει στους θεραπευτές παιδιών με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ένα θεραπευτικό εργαλείο για την κλινική τους πράξη.

Τι δεν προσφέρει το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη»;

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη» δεν είναι ένα παιχνίδι αυτοβοήθειας και δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της διαταραχής. Οι γονείς, όταν υποψιάζονται ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, χρειάζεται να ζητήσουν να γίνει ενδελεχής διαγνωστικός έλεγχος από παιδοψυχίατρο και στην συνέχεια να αναζητήσουν έναν θεραπευτή που να εξειδικεύεται στην Θεραπεία Συμπεριφοράς παιδιών με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Ο θεραπευτής θα κρίνει αν είναι χρήσιμο να χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη» στην θεραπεία. Οι γονείς μπορούν να αγοράσουν το παιχνίδι, συνίσταται ωστόσο το παιχνίδι να χρησιμοποιείται με την γνώση και την συγκατάθεση του θεραπευτή, ο οποίος θα κρίνει εάν το παιδί είναι έτοιμο να προχωρήσει σε επόμενο επίπεδο του παιχνιδιού.

Τέλος, το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη» δεν απευθύνεται σε παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.