Τμήμα θεραπείας παιδιών και εφήβων

1.Τι είναι το Τμήμα Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων;
Το Τμήμα Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων (Τμη.Θε.Π.Ε.) λειτουργεί στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (Ι.Ε.Θ.Σ.) από τον Ιανουάριο 2010. Στόχος του είναι η παροχή κλινικών υπηρεσιών (γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία) σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, από εξειδικευμένους ψυχολόγους και ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων που ειδικεύονται στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία. Οι υπηρεσίες προσφέρονται με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα, ενώ κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις ωστόσο (κρίση, μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας, κ.α.) είναι εφικτή κάποια τροποποίηση αυτού του κανόνα.

2.Τι είναι το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς;
Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (Ι.Ε.Θ.Σ.) είναι μία αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1992 από μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (Ε.Ε.Ε.Σ.). Το Ι.Ε.Θ.Σ. έχει εκπαιδεύσει ένα σημαντικό αριθμό ειδικών ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, ψυχίατροι ενηλίκων, ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων) στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία, στο πλαίσιο ενός πλήρους εκπαιδευτικού προγράμματος, εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας (European Association of Cognitive Behavior Therapy - EABCT). Σήμερα το Ι.Ε.Θ.Σ. επικεντρώνει τη δράση του αποκλειστικά στην παροχή κλινικών υπηρεσιών, μέσω της λειτουργία δύο Τμημάτων: το Τμήμα Θεραπειών Ενηλίκων και το Τμήμα Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων.Επίσης δραστηριοποιείται στη διάδοση του γνωσιοσυμπεριφοριστικού προτύπου με εκδόσεις και διάφορες επιστημονικές εκδηλώσεις (συνέδρια, ημερίδες κ.α.).

3.Σε ποιους απευθύνεται το Τμήμα Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων;
Το Τμη.Θε.Π.Ε. απευθύνεται σε παιδιά (από 3 ετών), εφήβους, και τις οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως:

 • Προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. εκρήξεις θυμού,
  ανυπακοή, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα)
 • Δυσκολίες στις σχέσεις με τους γονείς, τα αδέλφια
  και τους συνομηλίκους
 • Δυσκολίες προσαρμογής (π.χ. στο σχολείο)
 • Προβλήματα ύπνου
 • Προβλήματα στη διατροφή
 • Δυσφορικό συναίσθημα/αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού, κοινωνική φοβία, φοβίες, γενικευμένο άγχος), καταθλιπτική διαταραχή κ.α.
 • Ενούρηση, εγκόπριση

Ειδικότερα παρέχονται:

 • Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, με βάση το γνωσιακό-συμπεριφοριστικό μοντέλο, η αποτελεσματικότητα του οποίου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη για τις περισσότερες δυσκολίες, προβλήματα και διαταραχές που εμφανίζονται στις ηλικίες 3-18 ετών
 • Συμβουλευτική Οικογένειας
 • Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική Θεραπεία Οικογένειας
 • Ομάδες Ψυχοεκπαίδευσης γονέων παιδιών προσχολικής
  και σχολικής ηλικίας.

Σημαντικό:
To Τμη.Θε. Π.Ε. στην παρούσα φάση δεν αναλαμβάνει περιπτώσεις με νοητική υστέρηση, βαριά σωματική αναπηρία, περιπτώσεις του αυτιστικού φάσματος, ψύχωση, διπολική διαταραχή, εξάρτηση από ουσίες, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (ως αίτημα) και βαριάς μορφής ψυχογενή ανορεξία, όπου απαιτείται νοσηλεία. Επίσης, περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται ότι χρειάζεται νοσηλεία ή διαφορετικό πλαίσιο παρέμβασης.

4.Ποιοι προσφέρουν τις υπηρεσίες;
Η θεραπεία στο Τμη.Θε.Π.Ε. παρέχεται από εκπαιδευόμενους ψυχολόγους κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος και παιδοψυχιάτρους. Η θεραπεία παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από έμπειρους επόπτες, οι οποίοι, λόγω της ιδιαίτερης εκπαίδευσης και της μεγάλης τους κλινικής εμπειρίας, είναι σε θέση να βοηθήσουν τους εκπαιδευόμενους θεραπευτές στις τυχόν δυσκολίες που θα συναντήσουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της θεραπείας. Εκτός αυτού, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξωτερικοί συνεργάτες, απόφοιτοι της ΕΓΣΣ και κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Εξωτερικοί συνεργάτες είναι οι:

5.Ποιοι αποτελούν το Τμη.Θε.Π.Ε. του Ι.Ε.Θ.Σ.;

 • Επιστημονικά υπεύθυνη του Τμη. Θε. Π.Ε.
  Καλαντζή-Αζίζι Αναστασία, Ομ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών
 • Επόπτες
  Γιαννοπούλου Ιωάννα, PhD, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Δ/ντρια ΕΣΥ
  Αγγελή Κατερίνα, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας
  Βαρβέρη Χριστίνα,Ψυχολόγος, MSc Ψυχικής Υγείας
 • Υπεύθυνη λειτουργίας και εισαγωγής νέων περιστατικών
  Κακλαμάνη Γεωργία, Ψυχολόγος, MSc Σχολικής Ψυχολογίας
 • Επιστημονικοί συνεργάτες
  Γεωργουτσάκου Σοφία, Phd, Ψυχολόγος
  Σοφιανοπούλου Αναστασία, Phd, ΜSc Κλινικής Ψυχολογίας
 • Εκπαιδευόμενοι Θεραπευτές:
  Στον ιστοσελίδα και στη Γραμματεία του Ι.Ε.Θ.Σ.(www.ibrt.gr) παρατίθεται κατάλογος με τα ονόματα,αριθμό άδειας άσκησης επαγγέλματος, σύντομα βιογραφικά των θεραπευτών και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι νομικά είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες ψυχοθεραπείας.
 • Εξωτερικοί συνεργάτες Θεραπευτές
 • Υπεύθυνος Γραμματείας
  Βογιατζής Γιώργος

6.Τι μπορώ να περιμένω από την επαφή μου με το Τμη.Θε.Π.Ε. του Ι.Ε.Θ.Σ.;
Μέσω του Τμη.Θε.Π.Ε. του Ι.Ε.Θ.Σ. μπορούν οι γονείς και τα παιδιά τους να συνεργαστούν με ένα θεραπευτή για την αντιμετώπιση τρεχουσών δυσκολιών και προβλημάτων. Μέσα από την ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία της θεραπείας, αλλά και μέσω της θεραπευτικής σχέσης και συμμαχίας που θα δημιουργηθεί μεταξύ του θεραπευτή και της οικογένειας, θα διευκολυνθεί η κατανόηση της φύσης και της αιτιολογίας των προβλημάτων, αλλά και η διαμόρφωση κατάλληλων στόχων για την επίλυσή τους. Επίσης, μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, τόσο οι θεραπευόμενοι όσο και οι γονείς αποκτούν ένα πλήθος δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πιθανών αντίστοιχων δυσκολιών στο μέλλον.

7.Πώς μπορώ να προγραμματίσω ένα ραντεβού στο Τμη.Θε.Π.Ε. του Ι.Ε.Θ.Σ.;
Η διαδικασία για τον προγραμματισμό ενός ραντεβού με το Τμη.Θε.Π.Ε. είναι η ακόλουθη:

Ο ενδιαφερόμενος γονέας καλεί στη Γραμματεία, και αφήνει τα στοιχεία επικοινωνίας του. Εντός μίας εβδομάδας, ένας εκπαιδευόμενος του Ι.Ε.Θ.Σ. επικοινωνεί τηλεφωνικά με το γονέα, προκειμένου να γίνει μία πρώτη διερεύνηση της δυσκολίας και του αιτήματος. Ακολουθεί μία δεύτερη επικοινωνία από τον εκπαιδευόμενο με το γονέα, όπου και κανονίζεται το πρώτο ραντεβού.

Στο πρώτο ραντεβού παρευρίσκονται, ο εκπαιδευόμενος θεραπευτής, η υπεύθυνη εισαγωγής των νέων περιπτώσεων στο Τμη.Θε.Π.Ε., οι γονείς, και ο/η έφηβος (άνω των 13 ετών). Τα παιδιά 3-12 ετών δε προσέρχονται σε αυτό το –πρώτο- ραντεβού. Στη συνάντηση γίνεται μία αναλυτικότερη διερεύνηση των δυσκολιών του παιδιού/εφήβου, και οι γονείς και ο/η έφηβος συμπληρώνουν στο τέλος της συνάντησης κάποια σύντομα ερωτηματολόγια. Οι γονείς υπογράφουν συμβόλαιο συνεργασίας. Στόχος της συνάντησης αξιολόγησης είναι να κριθεί, κατά πόσο το Τμήμα Θε. Π.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί στο
αίτημα που εκφράζουν οι γονείς ή/ και ο/η έφηβος. Ενημερώνεται η ομάδα εποπτών, και στην περίπτωση που κρίνει ότι το Τμη.Θε.Π.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο αίτημα, ο θεραπευτής που ορίζεται επικοινωνεί με το γονέα και ρυθμίζεται από κοινού το πρώτο ραντεβού και η συστηματική πλέον έναρξη της συνεργασίας.

Ως κόστος της θεραπευτικής συνεδρίας έχει οριστεί το συμβολικό ποσό των 18 ευρώ και καταβάλλεται στη Γραμματεία μετά το πέρας της κάθε συνάντησης.

Το Τμη.Θε.Π.Ε. είναι προσανατολισμένο στην τήρηση διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας όπως και στην αυστηρή εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας. Για το σκοπό αυτό εκπαιδεύει και αξιολογεί τακτικά τους συνεργάτες του.

Σύνταξη και επιμέλεια κειμένου:
Μέλη Τμήματος Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων

Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς
Αιόλου 102
105 64, Αθήνα
www.ibrt.gr
Τηλ./Φαξ. 210 3840129
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 2μμ – 8μμ

Χάρτης